Dödsångest, panikångestattacker och ville avsluta mitt liv pga Spice


“Börja inte, det är inte värt det. Det kommer säkert verka skoj i början, men då det blir det enda du tänker på, det enda som tar upp din vakna tid och det blir ett geltidsarbete, då är det inte längre kul. Det är lättare att bygga starka barn, än att laga trasiga vuxna.”

Jag heter Martin Dahlander, bor i Sundsvall, är 33 år gammal och jobbar på KRIS Sundsvall.

Har tagit de flesta droger, men cannabis var min huvuddrog. Jag rökte varje dag och sedan ca 7 år tillbaka var det i huvudsak Spice.

Jag började missbruka då jag var 11 år, eller jag kom rättare sagt i kontakt med det då, sedan har det rullat på i 22 år.

Kan nog inte riktigt säga exakt varför jag började med droger och sedan Spice, men från början var det för jag var nyfiken och hade äldre “vänner” som bjöd mig.

Mitt eget beslut att börja med droger

Min uppväxt har nog präglat mitt fortsatta missbruk en hel del – har haft en jobbig uppväxt, och även om man inte ska skylla på social miljö, då det alltid varit mitt eget beslut, så har nog de faktorerna speglat in en hel del.

I början kände jag lycka, även om det var falsk, kände ett lugn och ett tillstånd jag tidigare inte mött och som jag tyckte om.

Missbruket av droger och Spice var väldigt utbrett och är fortfarande väldigt utbrett, kryper längre ner i åldrarna.

Kroppsliga problem av droger och Spice

Jag fick inga bestående men, som jag kan bevisa är relaterat till drogerna.

Men jag har vid flera tillfällen tuppat av, fått kraftiga svettingar, hjärtklappning och tagit tre överdoser, vaneföreställningar.

Mentala problem av droger och Spice

Jag blev introvert, fick dödsångest, panikångestattacker, ville vid ett flertal tillfällen avsluta mitt liv som ett resultat av detta.

Spice och droger gav mig kraftiga flashbacks

Jag har fått flashbacks, så starka att jag varit tvungen att sätta mig för det “slog” rejält. Då mådde jag inte alls bra och enda jag tänkte var att: “Hur kunde jag göra detta mot mig själv frivilligt?”

Andra konsekvenser av droger och Spice

Jag förlorade vänner, familj, flickvänner, arbeten, gick djupare in i kriminalitet och gjorde grövre och grövre brott …

Nära och kära vände mig ryggen.

Slutade med droger och Spice

Jag slutade på egen hand genom att ta ett beslut.

Slutade för att konsekvenserna vägde över och jag inte ville stanna kvar i den världen längre.

Det tog ingen tid att sluta, jag trappade inte ner eller något. En daglig kamp kommer det alltid vara, resten av mitt liv, det är var beroende är. Jag kan inte välja att inte vara beroende.

Budskap till ungdomar som vill testa droger och Spice

Börja inte, det är inte värt det.

Det kommer säkert verka skoj i början, men då det blir det enda du tänker på, det enda som tar upp din vakna tid och det blir ett heltidsarbete, då är det inte längre kul.

Det är lättare att bygga starka barn, än att laga trasiga vuxna.”

Se artiklen här i Dagbladet: Spice – “Det är den värsta drogen jag provat”


Bookmark and Share